Crème brûlée

 

 Voor 4 à 6 potjes:

 

1/2 liter volle room

1,5 gelatineblaadje 

50 gr poedersuiker

5 eigelen

1 vanillestokje

1 eetlepel (lavendel)honing

Bruine suiker voor het korstje

 

Laat de gelatine weken in koud water 

 

Doe de helft van de room in een (steel)pannetje; snijd het vanillestokje in twee, schraap er het merg met een mesje uit en voeg bij de room samen met het uitgeschraapte stokje en de eetlepel honing

 

warm zachtjes op, zodat de smaken zich beter kunnen vermengen (niet laten koken)

 

Doe ondertussen de eierdooiers samen met de suiker in een mengkom en klop (met de kloppers van de mixer) tot het mengsel bleker van kleur wordt

 

Verwijder de vanillestok en los de uitgeknepen gelatine op in de warme room

 

Roer eerst de koude room onder het eimengsel, daarna de warme room 

 

De oven voorverwarmen op 95° (niet warmer: het eimengsel moet stollen, niet koken

 

De bereiding in kleine, platte "crème brûlée" potjes gieten en "au bain marie" laten gaar worden gedurende 1 uur

 

Wanneer de potjes uit de oven komen lijkt het alsof ze niet gaar zijn (nog een beetje lopend); dit is normaal, de inhoud zal vaster worden bij het afkoelen

 

Laat de potjes (bij voorkeur) een nacht in de koelkast rusten

 

Net voor het serveren de potjes uit de koelkast nemen en bedekken met een dun laagje bruine suiker

 

De suiker met een brandertje laten karameliseren (dit kan ook onder de grill van de oven, maar let op voor verbranden!) 

  

 

Recepten