Tarte tatin

 

1 pak uitgerold bladerdeeg

5 6 appelen (vb jonagold)

3 eetlepels griessuiker

2 zakjes vanillesuiker

40 gr boter

1 koffielepel kaneelpoeder

vanille ijs

 

 

appelen schillen en in 8 partjes snijden

 

in een brede kookpan de helft van de boter laten smelten en de partjes appel, de zakjes vanillesuiker en de kaneel bijdoen

 

deksel op de pan zetten, flink opschudden en 10 min op een zacht vuurtje laten stoven

 

tussenin nog een paar keer opschudden zodat de appelen niet aanbakken

 

ondertussen een taartvorm (+/- 28 cm) met een groot vel alu-folie bedekken

 

instrijken met de rest van de boter en 3 eetlepels suiker verdelen over de bodem

 

de taartvorm onder de grill zetten en laten kleuren tot de boter en de suiker een bruine siroop vormen (opletten voor aanbranden!)

 

de taartvorm uit de oven nemen en de appelen er in verdelen

 

het uitgerolde bladerdeeg over de appelen leggen en de randen naar binnen duwen (met bvb een houten spatel), de overhangende rest wegsnijden

 

30 min bakken in een voorverwarmde oven van 180

 

een taartrooster op het gebakken deeg zetten en de taart omkeren zodat de zijde met de appelen boven komt te liggen, de alu-folie wegnemen

 

de taart lauw serveren met een bolletje vanille ijs

 

 Recepten