Caramel au beurre salé

 

Voor +/- 2 dl saus

 

80 gr poedersuiker

40 gr gezouten boter

1 dl volle room (+ een scheutje extra voor achteraf)

Mespuntje fleur de sel

 

Doe de suiker in een pan of kookpot en verwarm op een matig vuur

 

Na 2 à 3 minuten begint de suiker te smelten en te verkleuren

 

Zeker niet roeren,  het vuur zachter zetten en heel goed observeren dat de suiker niet aanbrandt (eventueel af en toe even van het vuur nemen om de temperatuur onder controle te houden)

 

Wanneer de suiker volledig vloeibaar geworden is de verwarmde room met een houten lepel onder de caramel roeren en stevig blijven roeren zodat er zich geen klonters vormen

 

Opnieuw op een zacht vuur zetten en blijven roeren zodat de eventueel gevormde klonters volledig oplossen

 

Gezouten boter toevoegen en goed blijven roeren tot een volledig gladde saus

 

Tot slot een klein mespuntje fleur de sel onderroeren en naar keuze een scheutje room

 

Over gieten in een glazen potje (bvb van konfituur) en koel wegzetten tot gebruik 

 

Lekker bij rijstpap, panna cotta, pannenkoeken, ijs, etc ... 

 

(bewaard in de koelkast stijft de saus op; voor gebruik een portie uitscheppen en een paar seconden opwarmen in de microgolf om de saus opnieuw vloeibaar te maken)

 

Recepten