Gratin Dauphinois

 

Voor 2 personen

 

500 gr aardappelen

2,5 dl light room

peper, zout en nootmuskaat

1 teentje look 

 

aardappelen schillen en in fijne schijfjes snijden (van een paar millimeter) ; niet meer wassen of afdrogen wanneer ze in schijfjes gesneden zijn!

 

oven voorverwarmen op 220

 

ovenschotel insmeren met (bak)boter

 

room licht kruiden met peper, zout, nootmuskaat en een geperst teentje look, en opwarmen (net niet laten koken)

 

aardappelschijfjes in de ovenschaal schikken en elke laag kruiden met peper, zout en muskaatnoot

 

overgieten met de warme room; de aardappelen mogen niet volledig onder het vocht staan, neem dus geen te grote (maar wel hoge) ovenschotel

 

40 45 min laten garen in de oven aan 220 (prik met een vork of cocktailprikker in de aardappelen om te checken of deze gaar zijn, eventueel de gaartijd verlengen)

 

indien gewenst kan er geraspte kaas (naar keuze) tussen de aardappelen gestrooid worden om de gratin wat pittiger (maar ook zwaarder) te maken

 

TIP: de vloeistof moet steeds de helft zijn van de aardappelen, dus voor 1 kg aardappelen = 5dl room; voor 400 gr aardappelen = 2 dl room, etc

 

Recepten