Saffraanrisotto

 

Voor 2 personen:

150 gr risottorijst

1dl Prosecco of droge witte wijn

4 dl warme gevogeltefond of kippenbouillon

1 klein kopje erwtjes

1 sjalot (of 2 kleine)

1 capsule saffraan

2 flinke eetlepel boter

2 eetlepels geraspte parmezaanse kaas

1 2 eetlepels gesnipperde peterselie

 

 

sjalot fijnsnipperen en stoven in 1 eetlepel boter

 

rijst toevoegen en roeren tot alle korrels glanzen van de boter

 

blussen met de Prosecco (of de witte wijn); laten inkoken tot de wijn volledig opgenomen is door de rijst

 

een soeplepel hete fond (of bouillon) bij de rijst gieten, samen met de saffraan; goed roeren

 

5 min met deksel op de pan zachtjes laten sudderen

 

opnieuw een soeplepel fond toevoegen, goed roeren en met het deksel op de pan opnieuw 5 min laten sudderen

 

opnieuw een soeplepel fond toevoegen, samen met de erwtjes; goed roeren en 5 min met deksel laten sudderen

 

een laatste maal bouillon toevoegen en nogmaals 5 min laten sudderen (dus in totaal 20 min kooktijd voor de rijst)

 

(tip: voeg enkel de volgende lepel bouillon toe wanneer het vocht voor het grootste deel door de rijst is opgenomen)

 

wanneer de rijst gaar is moet alle vloeistof opgebruikt zijn

 

pan van het vuur nemen en kruiden met een weinig peper

 

een flinke eetlepel (bij voorkeur echte) boter onder de rijst roeren

 

daarna 2 eetlepels geraspte parmezaanse kaas onderroeren

 

op warme borden serveren en gesnipperde peterselie over strooien

 

deze risotto past uitstekend bij gemarineerde scampi

 

 Recepten