Quiche Lorraine

 

Voor een taartvorm van 25 cm

 

1 pak bladerdeeg

150 gr gerookt spek in kleine blokjes

100 gr gruyère of emmenthal (geraspt)

4 eieren

2,5  dl room

peper, zout en nootmuskaat

 

 

het spek bakken in een pan zonder vetstof, en op een vel keukenrol laten afkoelen, zodat het overtollige vet wordt geabsorbeerd door het papier

 

deeg, samen met het bakpapier in de taartvorm doen, het overtollige papier wegknippen

 

met een vork in de bodem gaatjes prikken (om te vermijden dat er zich bij het bakken blazen zouden vormen)

 

een beetje geraspte kaas over het deeg verdelen, hierop de spekblokjes gelijkmatig verdelen, hierover de rest van de geraspte kaas verdelen

 

eieren met room klutsen en kruiden met flink wat peper en nootmuskaat, en een weinig zout (spek is al gezouten)

 

dit mengsel over de taart gieten

 

35 min laten bakken in een voorverwarmde oven, aan 180° (stand warme lucht)

 

de quiche lauw of helemaal koud laten worden alvorens te serveren

 

lekker met een gemengde sla met vinaigrette

 

 

Recepten