Quiche met prei en Fourme d’Ambert

 

Voor een taartvorm van 28 cm

 

1 pak bladerdeeg

150 gr gerookte bacon in reepjes

2 preiwitten

50 gr emmenthal (geraspt)

100 gr Fourme d’Ambert

4 eieren

2,5  dl room

peper, zout en nootmuskaat

 

 

bacon bakken in een pan zonder vetstof, en op een vel keukenrol laten afkoelen, zodat het overtollige vet wordt geabsorbeerd door het papier

 

prei in de lengte halveren, wassen en in halve ringen van ˝ cm snijden

 

prei stoven in een weinig water met en klontje boter, kruiden met peper en een beetje zout, laten afkoelen

 

deeg, samen met het bakpapier in de taartvorm doen, het overtollige papier wegknippen

 

met een vork in de bodem gaatjes prikken (om te vermijden dat er zich bij het bakken blazen zouden vormen)

 

50 gr geraspte kaas over het deeg verdelen, Fourme d’Ambert verbrokkelen en gelijkmatig verdelen tussen de geraspte Emmenthal

 

hierop de baconreepjes gelijkmatig verdelen, samen met de afgekoelde prei

 

eieren met room klutsen en kruiden met flink wat peper en nootmuskaat, en een weinig zout (bacon is al gezouten)

 

dit mengsel over de taart gieten

 

35 min laten bakken in een voorverwarmde oven, aan 180° (stand warme lucht)

 

de quiche lauw of helemaal koud laten worden alvorens te serveren

 

lekker met een gemengde sla met vinaigrette

 

 

Recepten