Geflambeerde Victoriabaars met pepersaus

 

Voor 2 personen

 

400 gr Victoriabaars ( of andere vaste vis zoals staartvis, e.d.)

2 dl (light) room

1/2 dl cognac

1/2 dl rode port

2 dl (ontvette) sterke kippenbouillon

zwarte peper uit de molen

olijfolie en bakboter

kroketten

1 kg witloof

 

strooi zwarte peper over de stukken vis, en druk goed aan met een spatel

 

verhit 1 el olijfolie en 1 el bakboter en bak de vis hierin rondom goudbruin en laat verder gaar worden

 

neem van het vuur en giet de cognac en de porto samen in de pan en flambeer (weg van de dampkap!); opgelet: door de porto krijg je hoge vlammen, dit is normaal

 

neem de vis uit de pan en hou warm

 

zet de pan op een hevig vuur en maak de braadresten los met de kippenbouillon

 

voeg room toe, en laat de saus minimum 2 min inkoken, of tot ze de gewenste dikte heeft (indien light room gebruikt wordt zal de saus nog verder moeten gebonden worden met ma´zena-express)

 

proef of de saus genoeg gekruid is en voeg eventueel nog een aantal draaien uit de pepermolen toe en naar keuze een scheutje porto

 

bij deze bereiding passen kroketten en gebakken witloof uitstekend

 

Recepten