Boeuf Bourguignonne

 

Voor 4 personen

 

1 kg runderstoofvlees

200 gr (diepvries) zilveruitjes

100 gr gerookte bacon (fijngesneden)

250 gr champignons in stukken

bakboter en olijfolie

1 teentje knoflook (fijngesnipperd)

2 el bloem

2,5 dl runderbouillon

2,5 dl rode wijn

2 laurierblaadjes

1 el bruine suiker

2 el gedroogde oregano

 

het stoofvlees eventueel nog in kleinere stukjes snijden

 

1 el olijfolie en 1 el bakboter goed heet laten worden en hierin het vlees bruinbakken (in porties, zodat de stoofpot niet te snel afkoelt, waardoor het vlees dan niet meer mooi kan dichtschroeien), alle vlees uit de pan nemen

 

eventueel nog een beetje bakboter toevoegen en hierin de zilveruitjes, gesneden bacon, knoflook en champignons een 5-tal minuten laten stoven op een matig vuur, onder voortdurend roeren

 

bloem over de bereiding strooien, roeren en even laten meebakken (let op dat de bloem niet aanbrandt)

 

langzaam de bouillon onderroeren; goed roeren, zodat alle (eventuele) klonters van de bloem opgelost geraken

 

rode wijn bijgieten en aan de kook brengen onder voortdurend roeren

 

het vlees bij de bereiding doen en laurier, oregano en suiker toevoegen

 

het vuur lager zetten, afdekken en +/- 2 uur zachtjes laten sudderen, af en toe de bereiding even omroeren

 

opdienen met aardappelpuree

 

Recepten