Lamsfilet met honing-tijmsaus

 

Voor 2 personen

 

2 lamsfilets van +/- 200 gr elk

2 dl kalfsfond

½ dl rode porto

2 eetlepels vloeibare (acacia)honing

1 bakje verse tijm

1 teentje look

zwarte peper en zout

bakboter

maïzena-express

 

lamsfilet rondom kleuren in bakboter, kruiden met peper en zout; lam uit de pan nemen en in een ovenschotel of braadslede schikken

de pan waarin het vlees gebakken werd bewaren !

 

1 eetlepel boter mengen met het geperste teentje knoflook en de afgeritste blaadjes van 3 à 4 takjes tijm (dit gaat gemakkelijk door met de vingertoppen tegen de groeirichting van de blaadjes in te gaan)

 

goed mengen en dit mengsel uitsmeren over de stukken lam

 

1 dl kalfsfond en een 2-tal eetlepels rode porto in de braadslede rond het vlees gieten, samen met 1 eetlepel honing

 

een 4-tal takjes verse tijm rond het vlees schikken

 

dit kan eventueel een paar uur op voorhand gebeuren, zodat de smaken zich kunnen vermengen

 

op het moment zelf: oven voorverwarmen op 220 gr en het vlees +/- 25 min laten braden voor rosé vlees

 

ondertussen de braadresten in de pan (waarin het vlees aangebakken werd) losmaken met de rest van de kalfsfond en de rode porto; 1 eetlepel honing toevoegen, samen met een 3-tal takjes tijm

 

wanneer het lam gebakken is dit uit de schotel nemen en warm houden onder aluminiumfolie

 

het braadvocht uit de ovenschotel in de pan gieten (bij de rest van de kalfsfond en de porto) en aan de kook brengen; een 5-tal minuten laten inkoken

 

alle takjes tijm uit de saus verwijderen en eventueel binden met maïzena express

 

op warme borden serveren, bvb met naar keuze gestoofde venkel, gestoofd witloof, prinsessenboontjes in spek gerold, …. en aardappelen met sjalotjes in de oven of gratin dauphinois

 

Recepten