Stoofvlees met Chimay en Luikse siroop

 

Voor 4 personen

 

1 kg runderstoofvlees

1 dikke wortel of 2 kleinere

2 uien

1 flesje Chimay tripel

1 flinke eetlepel Luikse siroop

1/2 eetlepel ciderazijn

1 kruidentuiltje

1 blaadje laurier

bakboter

2 eetlepels bloem

peper en zout

 

verhit de boter in een stoofpot en laat het stoofvlees (in porties) rondom mooi bruin bakken

 

haal het vlees uit de pan en voeg eventueel nog een beetje boter toe, laat de in ringen gesneden uien gedurende enkele minuten stoven

 

het vlees opnieuw in de pot doen en bestrooien met de bloem, al roerend even laten bakken

 

giet het flesje bier bij het vlees (opgelet: langzaam en langs de rand van de pot, zodat de koude vloeistof niet onmiddellijk met het vlees in aanraking komt) en kruid met het kruidentuiltje, laurier, peper en zout

 

zet het deksel op de stoofpot en laat 1 uur zachtjes sudderen

 

voeg dan de in stukken gesneden wortel toe, roer om en laat nog 1 uur verder (zachtjes) sudderen

 

voeg na het stoven de Luikse siroop toe en de ciderazijn en roer goed tot de siroop volledig gesmolten is

 

zet koel weg tot ís anderendaags

 

serveren met frietjes of puree

 

Recepten