Fijne zalmmousse met mierikswortelsaus

 

voor 3  personen:

 

200 gr zalmfilet (zonder vel)

100 gr gerookte zalm

2 eieren

0,75 cl room

flink mespunt cayennepeper

nootmuskaat

peper & zout

saus

2 à 3 soeplepels room

1 soeplepel mayonaise

2 à 3 koffielepels geraspte mierikswortel (eventueel uit potje)

afwerking

1 tomaat

½ citroen

paar blaadjes rucola (of tuinkers)

toastbrood

 

zalm in kleine blokjes snijden, in mengbeker doen, samen met 1 heel ei en 1 eierdooier ( hou het eiwit apart om tot sneeuw te kloppen)

 

alle kruiden toevoegen en fijn mixen, room toevoegen en opnieuw mixen tot een gladde brij

 

eiwit tot sneeuw kloppen en voorzichtig onder het zalmmengsel roeren

 

3 kleine vuurvaste kommetjes insmeren met boter, en reepjes gerookte zalm in stervorm op de bodem leggen (of eventueel in een figuurtje gesneden)

 

hierop 2 eetlepels zalmmengsel verdelen en een plakje gerookte zalm opleggen; de rest van het mengsel over de potjes verdelen

 

de oven voorverwarmen op 200° (zet bij het voorverwarmen een vuurvaste (taart)schotel met een bodem water in de oven, zodat het water van de “bain-marie” reeds mee opwarmt

 

plaats de potjes in het warme water en laat +/- 25 min bakken (baktijd eventueel aanpassen volgens de grootte van de potjes)

de gaarheid kan nagegaan worden door in het midden van het potje met een mes te steken; de bereiding is gaar wanneer er geen mousse aan het mes blijft plakken

 

uit de oven nemen en even laten afkoelen; daarna de mousse op een bord storten en zo verder laten afkoelen

 

meng voor de saus alle ingrediënten onder elkaar en voeg eventueel een paar draaien van de pepermolen en wat zout toe om de saus extra pittig te maken

 

de afgekoelde mousse op individuele borden schikken en versieren met partjes tomaat, citroen, rucola (of tuinkers) en een toefje saus

 

als extraatje gerookte zalm in repen van 2 cm breed snijden en deze rond de mousse draperen

 

serveren met warme toast en een goedgekoelde droge witte wijn

Recepten