Garnaalkroketten


Voor  +/- 14 stuks

80 gr bloem
80 gr echte boter
4 dl visbouillon
2 dl melk
koffielepel tomatenpuree
peper uit de molen
muskaatnoot
50 gr jonge neutrale gemalen kaas
300 350 gr grijze garnalen (gepeld)
1 eierdooier
citroen
 
om te paneren:
1 pakje paneermeel
1 volledig ei + 2 eiwitten
bloem
 
een dikke bechamelsaus maken met de boter en de bloem, aanlengen met de bouillon en de melk tot een dikke gladde saus, kruiden met peper en muskaatnoot en koffielepel tomatenpuree
 
5 min laten koken onder voortdurend roeren
 
van het vuur nemen en de gemalen kaas onder de saus roeren, daarna de eierdooier (wit bijhouden om te paneren) ,  de garnalen en een paar druppels citroensap onderroeren
 
proeven of de bereiding genoeg gekruid is en eventueel naar smaak bijkruiden of citroensap toevoegen
 
stort de garnalenbereiding in een glazen schotel en laat afkoelen
 
zet in de koelkast en laat een nacht rusten
 
s anderendaags blokjes van +/- 60 gr uit de bereiding snijden en paneren (let erop dat de kroketten niet te dik zijn, anders worden ze vanbinnen niet warm genoeg bij het frituren)
 
paneren: eerst door bloem wentelen, daarna door de eiwitten + 1 volledig ei (samen geklutst) en daarna door het paneermeel

een 2de keer door het geklutst ei en paneermeel wentelen, dit om de korst dikker en krokant te maken
 
een 3-tal minuten frituren op 170 graden (let erop dat de kroketten niet openbarsten)

Daarna nog een 5-tal minuten in een oven aan 180 zetten, zodat de kroketten binnenin goed warm zijn
 
serveren met gefrituurde peterselie en partjes citroen.

 

Recepten